Kindvriendelijke verf: veilig voor kinderen én beter voor het milieu

Kindvriendelijke verf: veilig voor kinderen én beter voor het milieu

Ouders en vrouwen die in verwachting zijn vinden het belangrijk om met kindvriendelijke verf te werken. Deze verf is milieuvriendelijk, waardoor je hem zonder problemen kunt gebruiken om speelgoed, ledikantjes of andere spulletjes voor kinderen te schilderen. Alkydverf is daarentegen niet geschikt voor het schilderen van kindermeubeltjes. In dit blog leg ik je uit wat kindvriendelijke verf precies is en welke soorten er allemaal zijn.

Allereerst leg ik je kort de achtergrond van kindvriendelijke verf uit. Dit is nogal een technisch verhaal: de NEN beheert al 100 jaar de nationale, Europese (EN) en internationale (ISO, IES) normen in Nederland. Er is een norm gericht op de veiligheid van speelgoed, namelijk de NEN-EN 71-3:2013+A1:2014. Verf die aan deze norm voldoet, is een kindvriendelijke verf. Deze verf kunnen we dus vertrouwen, dat geeft houvast en zekerheid! Welke verven voldoen echter aan deze norm?

Kindvriendelijke verfsoorten

Nederlandse verffabrikanten (waaronder Sikkens, Sigma, Wijzonol en Histor) hebben geen verf in hun assortiment die aan deze norm voldoet. Daarom moeten we over onze landsgrenzen kijken. Dan komen we terecht bij de authentieke Engelse verffabrikant Little Greene. Verf van Little Greene staat bekend om zijn milieuvriendelijke kwaliteiten.

Het verfmerk heeft zich geconformeerd aan de norm voor de veilig speelgoed en is daarmee gekwalificeerd als kindveilig. Er zijn twee verfsoorten van Little Greene die aan deze norm voldoen:

  1. De eerste is de Intelligent Eggshell. Dit is een lak voor houtwerk die zowel binnen- als buitenshuis toegepast kan worden.
  2. De tweede is de Intelligent Matt Emulsion. Een muurverf die je ook zowel binnen als buiten kunt gebruiken.

Beide verven zijn gecertificeerd als kindveilig. Tevens zijn deze verven in alle kleuren te mengen. Wel zo leuk voor een kinderkamer!

Kindvriendelijke transparante vernis

Wil je liever geen dekkende verf gebruiken? Gebruik dan deze transparante vernis van Rust-Oleum: Clear Sealer. Deze vernis vergeelt niet en voldoet ook aan de norm voor veilig speelgoed. Zelf heb ik het ook gebruikt voor het nieuwe bed van mijn dochter. Ik vond het een hele fijne watergedragen lak. Hij heeft ook een lange opentijd. Dit is de tijd die je hebt om in de verf te werken zonder dat deze indroogt. Je kunt hem dus op het gemakje aanbrengen. Met een Goudhaantje Futura kwast is hij gemakkelijk te verwerken, dus waar wacht je nog op?

 

 

 

(20133) gelezen

Bestel online op Verfwebwinkel.nl

Bestel online